Wacht even met die kroonkurk!
De meeste pét-nat wijn valt onder wat je zou kunnen noemen 'frizzante'. Het heeft een zachte en milde bruis met verfrissende eigenschappen. Aan de andere kant van het spectrum hebben we 'spumante', wat wijnen beschrijft met veel bubbels en schuim. Champagne en Prosecco worden bijvoorbeeld beschouwd als 'spumante'-wijnen vanwege hun tweede fermentatieproces met toegevoegde suikers en gisten, een praktijk die niet gevolgd wordt bij de productie van pét-nat. De pét-nat aanpak komt overeen met de filosofie van natuurlijke wijnbereiding en de unieke productiemethode van pét-nat (methode ancestral), waar je meer over kunt lezen op onze 'Over ons' pagina.
Dus, wat is het verband met de druk? Een mousserende wijn met 3 tot 6 bar druk wordt beschouwd als 'spumante' en heeft vaak een kurk met een muselet (het metalen kooitje). Terwijl een mousserende wijn met een kroonkurk doorgaans als 'frizzante' wordt beschouwd. Omdat sommige kroonkurken slechts 3 bar druk kunnen weerstaan en 'spumantes' beginnen vanaf 3 bar of hoger, heeft een kroonkurk de voorkeur bij pét-nat en lijkt het een goede manier om de twee te onderscheiden. Maar sommige kroonkurken kunnen zelfs een druk van 8 bar weerstaan, dus sluit een 'spumante' niet uit tijdens het openen van je pét-nat!
In het kort: Pét-nat met veel schuim en bubbels kan worden beschouwd als 'spumante', maar in vergelijking met de meeste pét-nat met gemiddeld tussen 1,5 tot 2 bar druk, zijn ze feitelijk 'frizzante'. En voor de niet-gelovers die denken dat een kroonkurk iets zegt over de kwaliteit van de wijn, wacht maar tot je het probeert.
Fermentatie, gisten, druk, filosofie? Ik vroeg gewoon om wijn!
We begrijpen het. Maar wat er precies gebeurt tijdens de fermentatie is belangrijk, dus wacht even. De gisten eten de suikers en produceren meer koolstofdioxide (meer bubbels)! Pét-nat is helemaal natuurlijk, dus het bevat alleen een specifieke hoeveelheid suiker en gisten op de druiven, wat varieert afhankelijk van de druiven, wijngaard en kelderomstandigheden. Het is een spontaan en wild fermentatieproces, waarbij wijnmakers de wijn zijn gang laten gaan. Omdat het fermentatieproces van pét-nat plaatsvindt in de fles, is het moeilijk voor wijnmakers om het niveau van bubbels te voorspellen. Uiteindelijk komt het allemaal neer op de intentie van de wijnmaker en hun pét-nat creatie. Voor ons bij Cap-Wet is een delicate bruis die zachtjes je gehemelte streelt precies wat we willen van een pét-nat.
Dus kan pét-nat alleen maar frizzante zijn?
Nee, sommige pét-nat wijnen volgen een meer explosieve route. We hebben er een paar kunnen proeven, en ze kunnen een diepe complexiteit bieden. Het eerste glas verschilt aanzienlijk van het laatste door de aanwezigheid van heel fijn bezinksel in de fles (de droesem op de bodem, dat geen modder is) dat wordt gemixt bij het inschenken van de wijn. Bezinksel wordt ook gebruikt in Champagne en Prosecco, maar aan het eind gefilterd. We zullen binnenkort dieper ingaan op bezinksel, droesem, hoe je het ook wil noemen in een andere blogpost! Toch vereisen deze wijnen een speciale opener, zoals die van Sekhina, om er volop van te genieten zonder een druppel te morsen.
Ben je overtuigd dat Pét-Nat 'the way' is (voeg Mando-stem toe)?
We hebben onze wijnen gecategoriseerd, zodat je een goede keuze kunt maken. Hoewel geen van onze wijnen explosief bruisend zijn, heeft de categorie 'Bubbel Bommen!' de hoogste koolzuurniveaus, terwijl de opties 'Semi-Sprankelende Supersterren' en 'Pét-Nat Paradijs' neigen naar een koele, rustige en beheerste bruisende sensatie.
Proost!